неделя, октомври 31, 2004

Интервю с Боряна Роса

Боряна (Драгоева) Росса: инновативен техно-артист с отношение

От нашето поколение излиза личност, която манифестира съществуването си с изкуство. Боряна (Драгоева) Росса е визуален артист, който работи с видео, фотография, театър и комбинаця от трите. Изкуството на Росса е пресечната точка между техно-етика и симбиозата човек/машина. Отзвуците след нейните перформанси отекват дълго, а гласовете са много. Провокирани технократи и очаровани алтернативни учени дебатират над бъдещето на човека и машината докато в настоящето, действия и изкази предизвикват промени.

Видео клиповете на Боряна - "Celebrating the Next Twinkling", "Back & Forth", "The Moon and the Sunshine"; "Why Beauties Fall in Love with Beasts" са показвани на международни събития като: Видео Медея - Нови Сад; Стейршер Хербст - Граз; 8-то Международно Биенале - Кайро; Галерия Реджина - Москва; Кинстхале - Виена.

Последните й проекти “Spookybots”, “РобоСапиенс”, “Робориада", “Гражданина-робот”, са посветени на интегрирането на свободните роботи в модерното общество и бъдещето, показвани са в: L Gallery - Москва, Фондация за Изкуство и Творчески Технологии - Ливърпул; Общество за Изкуство и Технологии - Монтреал, Музея за модерни изкуства - Шанхай, Тайланд; Национална Художествена Галерия и Гьоте Институт - София.


Какво те задвижва в изкуството което правиш?
Със сигурност не ме движи "любовта", "стремежът към съвършенство" или към "духовното". Още по-малко ме стимулира да се движа, стремежът към "красотата, която ще спаси света". Движението е признак на жизненост, независимо дали се отнася към това, което аз правя в изкуството или изобщо. По принцип за мене няма много разлика между изкуството и живота на артиста. Те са едно неразделно цяло и колкото по-разделени изглеждат, толкова по-лошо е изкуството и толкова по-фалшив е животът. Но за да ти отговоря все пак на въпроса ще кажа, че мене в изкуството ме задвижва желанието за живот, а в живота ме задвижва желанието той да е необикновен.

Защо човек и робот, а не другите животни?
Миналата седмица бяхме с Олег Мавроматти в едно радио-ток шоу и там водещия попита защо не се изпълним със състрадание не към роботите, а към бедните и бездомните на улицата, защо сме се обявили в защита на правата на роботите, а не в защита на тези нещастни хора. На това Олег отговори, че той не вижда разлика между бездомните хора и роботите, а аз си позволявам да цитирам Олег, защото ние живеем с него в едно симбиотично цяло, т.е. намираме се в постоянен режим на електромагнитни емисии, обмен на данни и химично-визуално-телепатична стимулация, хаха.
Интернет жив организъм ли е? Нещо като нервна система на технологиите?
Интернет несъмнено е нещо по-различно от скоростна поща или евтини телефонни разговори. Най-удачно ми се струва оприличаването й с Чудовището на Франкенщайн, лежащо на операционната маса точно в момента преди да оживее.

Каква е разликата между биологичен и електронен носител на живот?
Връщам се пак към идеята за жизнеността и движението, която обаче е свързана с желанието да правиш нещо по-различно от това да ядеш, сереш, ебеш и да умреш накрая. Преди няколко дена гледахме филма "Двеста годишен човек". Ужасен филм. Разказва се за робот, който иска да стане човек . Превръщането му от едното в другото беше преди всичко свързано не с интелекта, не с творчеството (да това беше първото, което го отличи от другите роботи, но много лесно беше забравено и омаловажено), а със осъществяване на физиологичните процеси в човешкия организъм - ядене, отделяне (има една сцена в която роботът пърди като слон и много се радва) и съвокупление. Върха на всичко беше когато любимата му каза, че вече й е време да умира (явно защото тя и без това нямаше с какво друго по-съществено да се заеме) и ако иска той да стане съвсем човек, трябва да престане да "бъде задвижван" от всичките интересни неща, които прави и да измисли ефективен начин да умре. Е това изглежда да е мечтата на всеки човек. Много жалко за робота ако и той го поиска.
Декорите които ползваш, замислени ли са като част от съобщението на пърформанса?
Аз не използвам декори. Ако имаш предвид местата, в които показвам нещо, тогава о, да естествено, аз винаги мисля за това къде и какво показвам. Който ме/ни кани става част от машинно-човешката ултрафутуристична вселенска конспирация, което е нещо мнооооооого страшно.

Какво за половете в бъдещето?
Аз съм горещ привърженик на всички борби за равноправие, независимо дали са свързани с проблемите на пола или с проблемите на която и да е гурпа, определена за маргинална. За съжаление тези борби много често се превръщат в борби за надмощие, а не равноправие. Т.е. в процеса на изясняване на отношенията се осъществява обикновена смяна на местата на център и маргиналия. Това беше идейната основа на изложбата "Беззащитни и зли", която направихме в L Gallery, Москва, 2003; (www.roboriada.org/defenseless).
Изключително трудно е да бъде разбрана идеята за "преодоляването на пола", от същества съсредоточени в своите различия. Имам предвид и мъжете и жените.
И затова що се отнася до пола в бъдеще, по-добре е да го няма. Или както отговорихме на един "внимателен" читател на манифеста - ще дойде един безполов робот с ръждиви градински ножици за да ни лиши от нашето мъжко и женско достойнство като го отнесе в неизвестна посока, така че никога да не можем да си го върнем.
Това обаче не означава да прекратим сексуалните си отношения, а да развием алтернативни ерогенни зони. За любителите на секса това си е направо подарък - например както си се пипаме с ръчички - и опа, оргазъм! Как ти се струва? Градският транспорт ще спечели много от това, трамваите ще станат заведения за групов секс.
Преди време четох "Елементарни частици" на Мишел Уелбек, в която за моя радост беше застъпена същата идея. Там наличието на пол се разглежда и като причина за съществуването на смъртта. За съжаление май я няма още на български.

Ами ако не успеете в това, което правите?
Какво за тебе означава "да успееш в това, което правиш"? Успеха за мене се измерва със степента на запълване с данни на моя мисловен носител, хаха.
Аз съм вече успяла, след като мога да реализирам идеите си и след като има хора, с които да говоря общ език и да осъществяваме перманентна революция.

UltraFuturo е групата на Боряна Драгоева.

Няма коментари:

Последователи

Архив на блога