вторник, ноември 30, 2004

Книга: Правила на привличането

Множество отделни истории на студентите от Американски университет на 80-те години, понякога свързващи се, но тотално еднакви и различни. Животът на студентите в Америка през 80-те, разказан от Брет Истън Елис, за пореден път ми напомня за втората употреба западна цивилизация у нас, и за нашето рейв и техно поколение, и техните последични продукти отношение. Секс, наркотици, купони и музика. Новела, в която драмата не липсва, макар и да е сравнително повърхностна, историята тече с плаващи имена на търговски марки, покрай освободения живот, подреждащите се думи, и нереално описаните последователности от смесвания на наркотици. Разбуждаща новела.

Може би малко Ървин Уелш – помислих си в началото на книгата, но ще е добре да добавя и Бъроус – и как да не наподобява, щом като автора е от месестото поколение изживяло културата на 1970-те и 80-те. Роден е през 1964 г., и е автор на книгите “American Psycho”, “Less than Zero” и “Glamorama”.

“Правила на Привличането” е актуална за Европейското отношение към живота на “ъдърграунд” културата. 390 страници би сексуални, хомосексуалисти, лесбийки и наркомани, превода - на Богдан Русев.

Няма коментари:

Последователи