неделя, август 28, 2005

Новините след 2 м. отцъствие

Застреляха мафиотски бос, показно, в туристически край-морски комплекс. От това все още туристите не са се притеснили и може би едва когато почивката им свърши, ще разберат какво се е случило под носа им. След повече от 24 часово непрекъснато разследване, следователи и полицаи, излязоха с официалното становище – “Стреляно е от 200 метра разстояние.” Добре, че геодезистите им услужиха с земемерна техника и кадри. Това събитие задвижи и следващо – в държавната столица, младеж взема приятелката си и приятел за заложник, като изисква среща интервю с журналисти Специалния отряд за бързо реагиране му обещават в преговори исканата среща и след като контрагента с доказано гангстерско участие в средите на застреляния голям мафиот, освобождава заложниците си – интервю нему е осигурено. И все пак съобщението му успява да излезе от затвора до журналистите на телевизията – “Всички убийства на мафиотски босове, са дейност на тайно правителствено звено. Убийствата са задвижвани от полицай на най-високи постове.” Веднага след тези думи, новината е покрита с твърдения за гангстерския произход на младежа и съмнения за здравословното му психическо състояние. Лоша биография дискредитира източника.

Успоредно с това протести в град Варна са насочени срещу назначаването на турски градоначалник. Новоназначеният правителствен кабинет от набързо сформираното правителство, разрешава на Движението за Права И свободи (според някой неконституционна партия на Турския етнос), да назначава свои хора в шест големи Български града. Протеста организиран на 25 от партия “АТАКА” събра 150-200 будни души. Според една жена радио-журналист към националното радио, останалите които не присъстват са “за гъби, или на плаж”. Градския поп припомни как през 500-те години турско робство, турците са избивали отказващите да сменят Християнска с Мюсюлманска вяра. Ръководител на партия АТАКА, с медальон на старобългарските ТАНГРА богове, говори пред микрофон за Турците, които с 12% фалшифицирани гласове спечелват място в Българското държавничевство и печелят власт, скрити зад етикета “слабо дискриминирано малцинство”. Електората на Движение за Права и Свободи – дефакто е от 57% хора с основно или никакво образование.

Това се случва през двадесетте дни след завръщането ми от северна Европа, където света изглежда богат, и живота – уреден. Отказвам да мисля, че тези събития са ежедневие за България. Ирландия: митинг-протести на социалистическата партия, целящи опростяване на африканския дълг (4 Юли, Единбург). Исландия: еколози протестират срещу строежа на язовр за водно електрическа централа (10-23 Юни, Рейдарфйордур). Света се променя – успокоително – не е ли, защо да нямаме и ние малко повече кондензирани случки, па макар и на дребно? А, всъщност – Не, Благодаря! Много по-добре е да не обръщам по-задълбочено внимание на сополивите новини от изминалите дни. Едва преди два месеца и половина бях напуснал същата тази Република България.

Няма коментари:

Последователи